Gaffelpärmar

En klassiker när du vill börja ett nytt projekt är att skaffa ett gäng gaffelpärmar. Om du ska börja exempelvis släktforska är gaffelpärmar ett måste, eftersom det ger struktur och gör att du lätt kan få kontroll på vad du redan vet och vad du vill veta. Sortera upp papperna och sätt in det du vet under vissa flikar i olika gaffelpärmar. En pärm kan innehålla vad du vet om din mamma, en annan vad du vet om din pappa, en tredje vad du vet om din mormor. Man kan aldrig få för många gaffelpärmar. Fortsätt med att tänka ut vad du inte vet och skriv ner frågorna på lappar. Vad hette min mormors mor? När föddes hon? Vem var egentligen farfars far? En eller två gaffelpärmar kan vara till för obesvarade frågor som du ska ta tag i.

Du måste självklart ha gaffelpärmar med brev och ren fakta och en med vad olika personer berättar. Glöm inte bort att vara källkritisk. Med hjälp av olika gaffelpärmar kan du skilja på vad som verkligen hänt och vad olika personer säger sig ha hänt. Det är stor skillnad. Det är omöjligt att hålla reda på om du inte har lagt in allt i olika gaffelpärmar.

På biblioteket kan du få hjälp att hitta mycket information. Hur var tiden då fin gammelmormor levde? Kan det förklara beslut hon fattade? Ha ett par gaffelpärmar avsatta för bakgrund och historik. Inne i dessa gaffelpärmar kan du sedan ha flikar i stil med ”Före andra världskriget” och ”Efter andra världskriget” eller ”Innan mamma föddes” alternativt ”Efter mamma föddes”. Ta kopior på intressant information. Ta även en titt på hemmaplan, givetvis måste du intervjua alla som kan veta någonting, men att leta i fotoalbum kan vara ett bra tips. Scanna in bilderna och sätt in alla bilder i särskilda gaffelpärmar. Snyggt, prydligt och ordentligt. Leta efter information kring bilderna. Står det något på baksidan? När är kortet taget? Gaffelpärmar hjälper till att få korten i rätt tidsordning och på så vis ger det en bra och tydlig överblick.
Att köpa en rad gaffelpärmar för att äntligen få veta svaren på alla gåtor i släkten är ett kul men tidskrävande projekt. Har du god struktur från början kan du spara mycket tid och dessutom få olika relationer klart för dig från början. Slösa inte bort tid på att inte förstå, utan ägna dig åt att klura ut vilka personerna i din släkt verkligen var.