Köpa pärmar – en guide

Att hitta det rätta pärmarna när man ska börja sortera papper och rensa upp är inte alltid det lättaste. Genom att köpa pärmar med bra kvalitet och från en bra försäljare kan du få det rätt gjort på en gång. Tänk på att inte köpa för många pärmar från en och samma butik första gången, utan jämför först genom att köpa in olika pärmar från olika butiker. Du kan alltid lämna tillbaka de pärmar du inte vill ha och sedan köpa fler av de som du tycker är bra.

Det är viktigt att pärmarna som du köper räcker länge, på så vis behöver du förhoppningsvis bara sätta in papperna där en gång. Pärmar med mjuka ryggar och med svagt papper går lätt sönder, medan pärmar med hårda ryggar och starkt papper håller längre.

Börja med att sortera de papper du har för att veta hur många pärmar du behöver köpa. Dela upp papperna i olika högar. Lägg alla räkningar i en hög för att sedan dela upp i två eller tre kategorier: betalda, obetalda, ska betalas osv. Leta fram betyg, meriter och intyg och sortera i tidsordning. Har du något mer viktigt? Gör en hög för det också. Räkna högarna och tänk ut hur många pärmar du ska köpa.

Vad är viktigt när du köper din pärm? Det är en fråga du bör ställa dig. Ska pärmen ha flikar och kategorier eller ska du exempelvis ha en pärm för betalda räkningar och en för obetalda? Ska lån ha en egen pärm eller vara en flik i en av dina pärmar? Strukturera upp det hela och skapa tydligheten, en överblick över ditt liv. Det blir sedan enkelt att se vars pengar går om du fixar olika kategorier i dina pärmar. Du kan köpa pärmar som enbart är till för hushållsbudgeten och där döpa flikarna till de utgifter du har. Mat, bil, buss, kläder, nöje, biobesök, övrigt, lån. Här kan du enkelt se vars pengarna försvinner varje månad. Att köpa pärmar gör att du återfår kontrollen på din ekonomi gör att du kan skära ner eller utöka inköp, lägga pengarna på rätt saker och spara pengar på ett helt annat sätt än förut. Det ger dig möjlighet att se vad du ska köpa, hur och när.

Oavsett varför du väljer att köpa pärmar är det viktigt att du inte låter pärmarna bli liggande, utan ta tag i att sortera in papperna direkt när du kommer hem. Livet och vardagen kommer bli mycket enklare att leva i när den är fylld av pärmar som du när som helst kan titta efter i.